'Repeat 1' - Eva Denys, 2014 (NL)

Ik wil zien wat zij tekent. We zitten samen op de vloer van haar werkplek, de plek waar ze bedenkt, creëert en leeft. Leeft voor haar tekeningen. 

Bij het bovenhalen van een zwarte tekenmap start het verhaal van ‘Repeat 1’. Een reeks van tekeningen die allen zijn ontstaan uit één gevonden, fotografisch beeld. Een anoniem zwart-wit portret van een jonge vrouw die haar arm, nogal gekunsteld, de lucht in houdt. 

Een beeld met lef, want het daagde uit. Het daagde uit om met potlood, hoofd en hart te worden onderzocht. Wat als de informatie van eenzelfde beeld anders wordt gerangschikt? Wat als deze wordt uitvergroot of verkleind? Wat als bepaalde informatie ontbreekt? Wat als deze telkens weer wordt herhaald? Hoe anders kijken en begrijpen wij dan?

Terwijl ik me laat verleiden door haar tekeningen, spreekt zij heel gedreven over haar proces. Hoe millimeter per millimeter wordt afgetast en doordacht. Hoe ze geconcentreerd tekent, dag en nacht, op de vloer waar wij nu samen zitten. Eindeloos lijken voor haar de de- en reconstructies van dat ene beeld. Eindeloos lijkt voor mij de doorzetting waarmee zij kan verdergaan. 

Eva Denys, 16 maart 2014